House Marais, Woodland Hills Wildlife Estate, Bloemfontein

House Marais, Woodland Hills Wildlife Estate, Bloemfontein

This proposed new house is to be built on a site with a couple of restrictive conditions, as well as awesome opportunities. Some dilapidated historical wall of the Anglo Boer War runs diagonally through this site. We had to get permission from the South African Heritage Resources Agency in Cape Town to demolish this wall because the house simply could not fit onto the property otherwise. The erf is adjacent to a green belt, which presented the opportunity to arrange this house around a courtyard, facing this green belt. This area is extremely private, and basically just an extension of the property, which makes it magnificent.

All approvals are in place and we are currently out on tender.

Share

House Jooste, Hoedspruit Wildlife Estate

House Jooste, Hoedspruit Wildlife Estate

If we say we work all over the country, you can take us up seriously. This new home, currently under construction, is designed for a retired professor and true gentleman who is really in love with nature. Despite strict architectural guidelines of the Home Owner’s Association, we had Carte Blanche with the design on this 2 hectare site. The bedrooms are separated by a living area and open plan kitchen, which opens up onto the verandah overlooking the pool. This verandah connects the living area with all the bedrooms externally.

My client Fred and myself set out the plan on site ourselves with care in order to ensure that no trees are removed unnecessarily.

All the sketches, building of the model, detail design and site visits for this project have been an amazing journey and a really big privilege.

Share

House du Toit, Bloemfontein

House Du Toit, Bloemfontein

As kids grow older the dynamics of any household changes inevitably, especially when they become teenagers. Boys want to be separated from girls, and they simply need more space.

We had the opportunity to merge smaller bedrooms into bigger rooms, and to build a kids entertainment area with 2 bedrooms and a bathroom for the boys on the total opposite side of the existing house. The bedrooms on the first floor also benefit hugely from the beautiful tree-top views in this well established area.

This design brings the flow of the house better into balance, with more emphasis on the communal living space for the entire family. No more rubbing shoulders in the passage and waiting for a slot to brush your teeth during rush hour!

This project is currently under construction.

Share

Kestell Stables Guest House, Waverley, Bloemfontein

Kestell Stables Guest House, Waverley, Bloemfontein

In the old, well established residential suburb of Waverley, is a special cul-de-sac street called Kestell Street. For many years, the weak link in this beautiful street was a house which was  originally built as stables, when this area was still a farm, many years ago.

We bought the place and decided to convert it partially into a self catering guest house. Like with many refurbishments, we where faced with many surprises. The old vowel brick (klinkerstene) walls, some 450mm wide, where extremely hard and tough to break. Some small spaces simply did not make sense and we had to create new spaces. Arguably my biggest technical challenge was to create a new sewer duct, right in the middle of the existing house, to accommodate and hide the sewerage system of the new en suite bathrooms for the bedrooms.

The rooms all live out onto a new covered verandah, overlooking the well maintained garden. New skylights let in natural light into each room. The rooms are spacious, the neighbourhood quiet, and the clients happy.

This project was successfully completed in 2019.

Share

House Schoeman, Bloemfontein

House Schoeman, Bloemfontein

The brief for this project was to convert the existing double garage into a cottage and to create a fresh look or facelift with the newly built entrance and garages to this rather old, Dan Pienaar family home. We created a sense of arrival and a total new look.

With a rather tight budget, we added value to the property and created a new sense of pride for the owners.

Before

After

Share

Indaba Lodge, near Bloemfontein

Indaba Lodge, near Bloemfontein | Conversion of chapel into home

The chapel that we designed for this conference and wedding venue on the Mazelspoort road, more than 15 years ago, is no more being used because the venue unfortunately no longer caters for functions. The owner, who has a sentimental connection with this site, decided to convert this chapel into a loft living space for himself and his kids.

Two rooms had to be added for his children, and Gary’s bedroom and ensuite bathroom would be accommodated on a mezzanine level in the loft space, above the kitchen.

The ground floor comprises an open plan living space and kitchen, which leads onto a newly covered stoep with braai area overlooking the Modder river.

This project is currently under construction.

Share

House W Meyer, Jeffrey’s Bay

The renovation of this owner-builder 1970s holiday project was completed in 2012.   The four-bedroom home was reconfigured and given a new look, yielding a home fit for contemporary living.

Before

After

Share

House Louw, Cape St. Francis

The renovation of House Louw in Cape St. Francis was completed in 2014.  The renovation transforms the existing building with a crisp, contemporary aesthetic.

Before

After

Share

House Smit, Van der Kloof Dam

This area may seem far and isolated from any big city, but if you farm in the vicinity, this is a serious option for a Karoo weekend retreat. Tourism in Van der Kloof is not what it used to be, but there are decent shops, and the views of the dam and surroundings are breathtakingly beautiful.

The house is a basic shoe box design, built on 2 levels, with the inside / outside entertainment area and guest bedroom on ground floor, and 2 more bedrooms with studio space and pyjama lounge on the 1st floor.

This bachelor decided to take on the challenge of owner builder since he has well skilled labourers on the farm. The steel structure will go out on tender. The completion of this project will certainly help him to get rid of his single status.

Share

House Gonzales, Dana Bay

House Gonzales, Dana Bay, Eastern Cape

The biggest design challenge that we were faced with for this project, was to accommodate a 4 bedroom house with 3 garages on a very steep slope. The house had to be built on 3 levels, with lots of cutting and filling to be done before any building work could commence. Access from the street was difficult, and obviously “the higher the better the view”, hence the main living area and master bedroom in the highest position to overlook the ocean.

The top level is built with 2 bedrooms as well as the living area, opening up onto an enclosed courtyard with a braai area, which really protects the house from the nasty south easter wind.

Our initial proposal was a white plastered house with more cantilevered areas, but due to budget constraints and maintenance issues, the client insisted to use facebrick and brick columns to support the concrete floor slab overhangs. Ugh!

This project is currently under construction.

Share